JATA

yoga en dans

YogaDansDe asana’s komen van hun matje af…


De heerlijke combinatie van yoga en dansen!!!

Yoga doe je op je mat. Yogadans nodigt je uit om van je mat af te stappen en de asana’s (yogahoudingen) mee te nemen in de ruimte.
In yoga en in dans wordt beweging ook gebruikt om je innerlijke wereld tot uiting te brengen. Beweging wordt zo de taal van het onuitgesproken woord.  Bij yogadans worden de technieken van yoga en dans gebruikt om datgene wat ons bezighoudt fysiek tot uiting te brengen.

Het innerlijke van yoga met de uiterlijke verschijning van dans.

In frases (danszinnen) verplaatsen we ons lopend, hollend, glijend, schrijend, draaiend en springend van de ene houding naar de andere, met volle aandacht voor onszelf en onze omgeving.
Er is aandacht voor het zowel actief als ontspannen leren bewegen.

In de lessen krijg je frases (danszinnen) aangereikt van herkenbare asana’s in dans. Deze frases zijn onder andere gebaseerd op de thema’s: aarde, vuur, water en lucht. Hierdoor wordt je uitgedaagd om verschillende bewegingskwaliteiten in je lichaam te gebruiken (bijv. zacht, groots, zwevend, ritmisch). Elke frase zal dan ook iets anders bij je van binnen openen.

                                                  
NOTE

Als danser/ choreograaf heb ik vooral oog voor de uiterlijke vorm van beweging; hoe ziet de beweging eruit? vertelt de beweging wat ik wil zeggen, hoe verhoud ik me als lichamelijk instrument ten opzichte van de ruimte om me heen, klopt dat met de betekenis van mijn dans?

Als yogabeoefenaar zoek ik de ruimte binnenin mezelf  op, volg ik de aanwijzingen die van binnenuit komen via de asana’s (yogahoudingen) die ik aanneem. De innerlijke ruimte is belangrijker dan de uiterlijke verschijning. Yogadans combineert deze werelden en laat ze samenkomen.