JATA

yoga en dans

ASHTANGA-VINYASA


USC  universum-amstelcampus, sciencepark     www.usc.uva.nl             

maandag   18.30-19.30u (beg), 19.30-21u (gev)

woensdag  8.00-9.00u (beg), 18.30-19.30u (beg), 19.30-21u (gev)


Iedereen die openstaat voor een gezonde en bewuste levensstijl kan yoga leren kennen en de zuiverende uitwerkingen van deze wijsheden in zichzelf beleven.


Wat is ashtanga/vinyasa yoga

Er zijn verschillende vormen van yoga. Bij Ashtanga/ Vinyasa yoga ligt de nadruk op het beoefenen van asana’s ( = fysieke yogahoudingen) op een stromende manier. Zoals je adem het lichaam in- en uitstroomt, zo volgen verschillende asana’s elkaar op in een vaststaande reeks. De reeks bestaat uit 40 asana’s die (afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers) in 90 minuten uitgevoerd worden. Door je volle concentratie op adem en beweging te richten en door het herhalende karakter van ashtanga-reeks ontspant je geest; je bent volledig aanwezig in het nu en hoeft niet na te denken over wat komt. Je stroomt mee in de volgorde van de yogareeks gedragen door je adem.De lessen

De ashtanga-reeks is zeer uitdagend! Het bevat houdingen die voor iedereen goed te doen zijn, maar er zitten ook hele moeilijke houdingen bij. Om iedereen op een veilige manier met yoga bezig te laten zijn, geef ik les in beginners- en gevorderden groepen. 

In de beginnersgroep ligt het accent op het juist aanleren van de houdingen in combinatie met de ademhaling en het leren luisteren naar de mogelijkheden van je eigen lichaam. We bouwen aan de conditie van een sterk en soepel lichaam. De lessen duren 60 minuten. In deze les ligt de volgorde van de asana’s niet vast. Daardoor is er meer ruimte om dieper op een specifieke asana in te gaan. Het doorgaande karakter van ashtangayoga (de stroom,vinyasa) blijft  aanwezig.

De gevorderden volgen de gehele ashtanga-reeks. De les is 90 minuten en alle 40 houdingen komen wekelijks in dezelfde volgorde terug. Net als bij de beginnersles blijft er veel aandacht voor het juist uitvoeren van de asana’s verbonden met de adem. Anders dan bij de beginnersgroep wordt in deze les gewerkt aan uitdagende asana’s zoals de handstand en kopstand. In de lessen staat veiligheid voorop en daarom neem ik als docent iedere les de vrijheid om eventueel af te wijken van de gehele astanga-reeks.


Praktische informatie

Als yogadocent ben ik verbonden aan het USC, het sportcentrum van de Universiteit van Amsterdam (UVA). Hierboven staan de lesdagen en tijden op 2 locaties van het USC. Voor verdere informatie en/of inschrijvingen kunt u contact met mij opnemen via: info@jatayoga.nl  of kijken op : www.usc.uva.nlkorte yogageschiedenis

Lang voor onze jaartelling werd er in India yoga gedoceerd aan een select groepje mannen. Yoga was niet voor iedereen weggelegd, omdat er volledige discipline en overgave voor nodig was om alle fysieke en mentale kennis te kunnen begrijpen en te kunnen toepassen. Gelukkig heeft Patanjali rond 200 voor Christus in zijn Soetra’s de oude geschriften voor onze tijde leesbaar en begrijpelijk gemaakt. Hierdoor heeft yoga zich kunnen verspreiden over de hele wereld. Yoga gaan beoefenen is het begin van leven in helderheid.